Η εποχή του Ολυμπιακού Ύμνου - Εγκαίνια Έκθεσης, 26 Αυγούστου 2019

Submitted by kpalamas on Thu, 08/22/2019 - 10:49

Έκθεση Ολυμπιακών αντικειμένων και αναμνηστικών από τις Ολυμπιάδες 1896-1906.

Την έκθεση εγκαινιάζει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Μενδώνη τη Δευτέρα 26 Αυγούστου, ώρα 19.00.

Η «Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς» είναι ο φορέας που διαχειρίζεται, ως πολιτιστικό κέντρο, το σπίτι που γεννήθηκε ο Εθνικός Ποιητής στην Πάτρα, μετά την αγορά και την αποκατάστασή του από τον κ. Αθανάσιο Στεφανόπουλο.

Στα πλαίσια της διεξαγωγής των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων του 2019 στην Πάτρα την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, πιστεύουμε  ότι οι φορείς του πολιτισμού πρέπει να αναπτύσσουν αυτές τις μέρες, συνέργειες και δράσεις που θα αφήσουν έντονη τη μνήμη του γεγονότος αυτού και της πόλης που το φιλοξενεί, στους επισκέπτες της.

Σε συνεργασία με την Επιτροπή Διοργάνωσης των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων, αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε επισκέψεις των αθλητικών αποστολών και των επίσημων προσκεκλημένων στο χώρο μας κατά την διάρκεια των αγώνων. Επιπλέον αποφασίσαμε να διευρύνουμε την παρουσία μας στο μεγάλο γεγονός της πόλης με άλλες αυτοτελώς οργανωμένες εκδηλώσεις.

Συνδιοργανώνουμε με το «Γραφείο Ποιήσεως» το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας Mediterranean 2019, φιλοξενώντας μάλιστα στους χώρους μας, την Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019, μία από τις συνεδριάσεις του.

Επίσης από κοινού με το «Γραφείο Ποιήσεως» οργανώνουμε στο σπίτι που γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμάς, στην οδό Κορίνθου 241, έκθεση με θέμα «Η εποχή του Ολυμπιακού Ύμνου – Ολυμπιακοί Αγώνες στο σπίτι του Κωστή Παλαμά».

Το περιεχόμενο της έκθεσής μας, που προέρχεται από ιδιωτικές συλλογές και το αρχείο του  ΠΕΑΚ Πατρών, αφορά εκείνα τα Ολυμπιακά και Αθλητικά κειμήλια που δίνουν στον επισκέπτη την αίσθηση της περιρρέουσας ατμόσφαιρας  στη χώρα, κατά την περίοδο 1896 – 1906. Πιστεύουμε ότι η έκθεση αποτελεί ισχυρό κρίκο σύνδεσης του στιχουργού του Ολυμπιακού Ύμνου, με το Διεθνές Αθλητικό Κίνημα και τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες του 2019.

Tags