Μνήμες, 27 Φεβρουαρίου 2019

Submitted by kpalamas on Tue, 02/19/2019 - 20:51

 

Ένα άγνωστο στους πολλούς λογοτεχνικό περιοδικό, ένα σπάνιο τεύχος που κατασχέθηκε στην Πάτρα από τις αρχές κατοχής και οι «βροντερές καμπάνες που δόνησαν την χώρα», στάθηκαν οι αφορμές της εκδήλωσης που διοργάνωσε η «Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς» για να τιμήσει την επέτειο του θανάτου του ποιητή στις 27 Φεβρουαρίου 2019.

Στο 16ο τεύχος του περιοδικού του «ΑΧΑΙΚΑ» , που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 1943 και αμέσως κατασχέθηκε, ο Κων. Τριανταφύλλου επιμελείται το τελευταίο άρθρο, το οποίο περιγράφει το χρονικό της τέλεσης του φιλολογικού μνημόσυνου του Κωστή Παλαμά στην Πάτρα. Από το χρονικό αυτό, αλλά και από το αρχείο των εφημερίδων της εποχής στο Μουσείο Τύπου των Πατρών, τεκμηριώνονται

  • Η άμεση αντίδραση του Δήμου, της Ένωσης Συντακτών και των πνευματικών ανθρώπων της πόλης, στο άγγελμα του θανάτου.
  • Η επιβεβαίωση ότι το φιλολογικό μνημόσυνο που επιτελέστηκε ήταν το πρώτο μεγάλο γεγονός στην μνήμη του Ποιητή στην Ελλάδα, έλαβε χώρα την Κυριακή 21 Μαρτίου 1943, ενώ το φιλολογικό μνημόσυνο στην Αθήνα (θέατρο Μαρίκας Κοτοπούλη) αναγγέλλεται για την 31η Μαρτίου 1943.
  • Ο σημαντικός απόηχος του μνημόσυνου των Πατρών που μετά την ολοκλήρωσή του στο θέατρο «Απόλλων», προκάλεσε πλήθος αντίστοιχων γεγονότων στα σχολεία της Πάτρας και της Αχαΐας.

 

Η  «Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς» συνδιοργάνωσε με την «Εταιρεία Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδας» την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 7.00 μμ. την εκδήλωση «ΜΝΗΜΕΣ», ως αναβίωση αυτής της ιστορικής για την Πάτρα στιγμής, στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Την εκδήλωση  συντόνισε ο Διονύσης Βούλτσος, ηθοποιός-σκηνοθέτης.

.

 

 

Μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα το ακροατήριο που παραβρέθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών απόλαυσε την απαγγελία των ποιημάτων και των λόγων που εκφωνήθηκαν στο αυθεντικό μνημόσυνο του "Θεάτρου Απόλλων" στις 20 Μαρτίου 1943.

 

 

 

 

Η «Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς» ευχαριστεί τους συντελεστές της εκδήλωσης, Φώτη Δημητρόπουλο-φιλόλογο και λογοτέχνη, Τίνα Παπασωτηροπούλου-εκπαιδευτικό, Χριστίνα Παπανικόλα-λογοτέχνη, Γενική Γραμματέα της Εταιρίας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδας, Έφη Κεραμίδα-ηθοποιό και τέλος τον Λεωνίδα Μαργαρίτη-λογοτέχνη, Πρόεδρο της Εταιρίας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδας. Ευχαριστεί τέλος τον Πολιτιστικό Οργανισμό και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Πατρέων για την υποστήριξή τους στην εκδήλωση.

Tags