Οι μαθητές συναντούν τον Κωστή Παλαμά

Submitted by kpalamas on Thu, 03/15/2018 - 15:02

Τα Τμήματα Πολιτιστικών Θεμάτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας δια των Υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων, κας Βασιλικής Μαντζουράτου (Α/θμια Εκπ/ση) και κας Ευφροσύνης Κωσταρά (Β/θμια Εκπ/ση) σε συνεργασία με τη «Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς» και τα Τμήματα Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας διοργάνωσαν επιμορφωτικό σεμινάριο εκπαιδευτικών στη «Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς» με θέμα: «Οι μαθητές συναντούν τον Κωστή Παλαμά: προτεινόμενες εκπαιδευτικές δράσεις στη Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς».

Λόγω της μεγάλης εκδήλωσης ενδιαφέροντος το σεμινάριο υλοποιήθηκε τρεις φορές, την Τετάρτη 14-02-2018, την Τετάρτη 21-02-2018 και την Πέμπτη 22-02-2018.

Το σεμινάριο είχε ως κύριο σκοπό τη γνωριμία των εκπαιδευτικών με το χώρο της «Στέγης Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς», την ξενάγησή τους σε αυτόν και την παρουσίαση τρόπων αξιοποίησής του με τους μαθητές τους μέσα από ενδεικτικές δράσεις, τόσο κατά την προετοιμασία της επίσκεψής τους, όσο και κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους εκεί. Ειδικότερος στόχος ήταν η παρουσίαση εκπαιδευτικών δράσεων, μεθοδολογίας και υλοποίησής τους στη μητρική στέγη του ποιητή, με πυρήνα το λυρικό ποιητικό του λόγο και επίκεντρο τον άνθρωπο και τη δύναμη έκφρασής του μέσω της τέχνης και του λόγου.

Το Πρόγραμμα του σεμιναρίου είχε ως εξής:

ΜΕΡΟΣ Α΄ (17.30-18.30): Ξενάγηση στο χώρο

1. Ξενάγηση στο εκθετήριο στο ισόγειο του κτιρίου και συγκεκριμένα α) στην έκθεση που αφορά την ιστορία του κτιρίου και των κειμηλίων, τα προσωπικά αντικείμενα του Ποιητή και τα αυθεντικά έπιπλα του «κελλιού» του, και β) στην έκθεση βιβλίων και πληροφοριών για τη Ματθίλδη Σεράο. 

2. Ξενάγηση στους λοιπούς χώρους του ισογείου, όπου εκτίθενται φωτογραφίες και πληροφοριακό υλικό για τη ζωή του Ποιητή, καθώς και στο χώρο της βιβλιοθήκης Αχαιών λογοτεχνών, των ενθυμίων και της αυλής.

3. Ξενάγηση στον Α΄ όροφο, στους χώρους του σπιτιού, στο σαλόνι της οικογένειας, στο δωμάτιο που γεννήθηκε ο ποιητής και στις υπόλοιπες αίθουσες ψηφιακής περιήγησης. 

4. Προβολή 10΄ ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του ποιητή.

ΜΕΡΟΣ Β΄(18.30-19.30): Προτεινόμενες εκπαιδευτικές δράσεις 

για μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Παρουσίαση στο αναγνωστήριο – βιβλιοθήκη του κτιρίου ενδεικτικών δράσεων στους εκπαιδευτικούς για την προετοιμασία της επίσκεψής τους με τους μαθητές, ώστε αυτή να στηριχθεί στη βίωση μιας πολυεπίπεδης και πολλαπλής αισθητικής εμπειρίας.

1. Σοφία Χριστοπούλου, Προϊσταμένη Τμήματος Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδας: «Οι ποιητές της ελιάς: από τον Όμηρο στον Παλαμά και τα ελαιόδεντρα του Van Gogh». 

2. Θεόδωρος Μπαρής, Προϊστάμενος Τμήματος Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Α/θμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδας, – Ιωάννα Φλίγκου, δασκάλα στο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Πατρών (ΠΔΣΠΠ): «Βαδίζοντας στα χνάρια του Κωστή Παλαμά». 

3. Γεωργία Μανωλοπούλου, Φιλόλογος, Μουσειολόγος: «Πλάστης κι εγώ μ’ όλο του νου και μ’ όλη την καρδιά μου».

4. Συζήτηση  

Μέσα από τη θετική και δημιουργική αξιοποίηση αυτού του χώρου πολιτισμού της πόλης μας μπορούμε να κάνουμε την εκπαίδευση εμπειρία ζωής για τους μαθητές μας!

*  *

**

Tags