Επιμορφωτικό σεμινάριο: «Οι μαθητές συναντούν τον Κωστή Παλαμά», προτεινόμενες εκπαιδευτικές δράσεις στη Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς, 14 Φεβρουαρίου 2018

Submitted by wwwsgkpa on Fri, 02/02/2018 - 09:44

Πρόσκληση σε Επιμορφωτικό σεμινάριο: «Οι μαθητές συναντούν τον Κωστή Παλαμά», προτεινόμενες εκπαιδευτικές δράσεις στη Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς.

Το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, με την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας / Τμήματα Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ.Ε. και Π.Ε. και τη Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς, διοργανώνει Επιμορφωτικό Βιωματικό Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, διάρκειας 3 διδακτικών ωρών, με τίτλο: Οι μαθητές συναντούν τον Κωστή Παλαμά, προτεινόμενες εκπαιδευτικές δράσεις στη Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς. Το σεμινάριο, διάρκειας 3 διδακτικών ωρών, θα υλοποιηθεί την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018ώρες 17.30-20:30, στο χώρο της «Στέγης Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς» (Κορίνθου 241,  Πάτρα)

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Π.Ε. και Δ.Ε. που υλοποιούν πολιτιστικά προγράμματα τη φετινή χρονιά αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται ευρύτερα για το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η γνωριμία των εκπαιδευτικών με το χώρο της «Στέγης Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς», η ξενάγησή τους σε αυτόν και η παρουσίαση τρόπων αξιοποίησής του με τους μαθητές τους μέσα από ενδεικτικές δράσεις, τόσο κατά την προετοιμασία της επίσκεψής τους, όσο και κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους εκεί. Ειδικότερος στόχος της επιμορφωτικής δράσης είναι η παρουσίαση εκπαιδευτικών δράσεων, η μεθοδολογία και η υλοποίηση αυτών στη στέγη όπου γεννήθηκε ο ποιητής, με κύριο πυρήνα το λυρικό ποιητικό του λόγο και επίκεντρο τον άνθρωπο και τη δύναμη έκφρασής του μέσω της τέχνης και του λόγου.

Συγκεκριμένα το Πρόγραμμα του σεμιναρίου έχει ως εξής:

ΜΕΡΟΣ Α: Ξενάγηση στους χώρους της οικίας Κ. Παλαμά (ώρες: 17.30-18.30)

1.              Ξενάγηση στο εκθετήριο στο ισόγειο του κτιρίου και συγκεκριμένα στην έκθεση που αφορά την ιστορία του κτιρίου και των κειμηλίων, τα προσωπικά αντικείμενα του Ποιητή και τα αυθεντικά έπιπλα του «κελλιού» του και στην έκθεση βιβλίων και πληροφοριών για τη Ματθίλδη Σεράο.

2.              Ξενάγηση στους λοιπούς χώρους του ισογείου, όπου εκτίθενται φωτογραφίες και πληροφοριακό υλικό για τη ζωή του Ποιητή, καθώς και στο χώρο της βιβλιοθήκης αχαιών λογοτεχνών, των ενθυμίων και της αυλής .

3.              Ξενάγηση στον Α’ όροφο, στους χώρους του σπιτιού, στο σαλόνι της οικογένειας, στο δωμάτιο που γεννήθηκε ο ποιητής και στις υπόλοιπες αίθουσες ψηφιακής περιήγησης. 

4.              Προβολή 10΄ ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του ποιητή.

ΜΕΡΟΣ Β: Προτεινόμενες εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ώρες 18.30-19.30)

Παρουσίαση ενδεικτικών δράσεων στους εκπαιδευτικούς για την προετοιμασία της επίσκεψής τους με τους μαθητές, ώστε αυτή να στηριχθεί στη βίωση μιας πολυεπίπεδης και πολλαπλής αισθητικής εμπειρίας. Η παρουσίαση θα γίνει στο αναγνωστήριο – βιβλιοθήκη του κτιρίου ως ακολούθως:

1.        Σοφία Χριστοπούλου, Προϊσταμένη Τμήματος Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Β/μιας Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδας, «Οι ποιητές της ελιάς: από τον Όμηρο στον Παλαμά και τα ελαιόδεντρα του Van Gogh».

2.        Θεόδωρος Μπαρής, Προϊστάμενος Τμήματος Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Α/μιας Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδας, Φλίγκου Ιωάννα, δασκάλα στο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Πατρών (ΠΔΣΠΠ): «Βαδίζοντας στα χνάρια του Κωστή Παλαμά».

3.        Μανωλοπούλου Γεωργία, Φιλόλογος, Μουσειολόγος: «Πλάστης κι εγώ μ’ όλο του νου και μ’ όλη την καρδιά μου».

4.        Συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς

Για να δηλώσετε συμμετοχή συμπληρώστε τη σχετική αίτηση στην ηλεκτρονική φόρμα https://goo.gl/SdoUKb μέχρι και την Τετάρτη 07 Φεβρουαρίου 2018. Ο αριθμός των συμμετεχόντων λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας του χώρου θα είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (σύμφωνα με τις υποβολές σας στην ηλεκτρονική φόρμα). Η όλη διοργάνωση και υλοποίηση του σεμιναρίου, καθώς και η μετακίνηση των συμμετεχόντων θα γίνει χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο.

Στους συμμετέχοντες θα δοθούν Βεβαιώσεις Παρακολούθησης.

Tags