Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα η «Πάτρα του Παλαμά»

Submitted by wwwsgkpa on Sun, 01/21/2018 - 14:44

    Το Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα η «Πάτρα του Παλαμά» πραγματοποιήθηκε το πρωί της 13 Ιανουαρίου 2018 (09.00-13.30) στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών στο πλαίσιο των επίσημων Εγκαινίων της  «Στέγης Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς».

    Όλες οι εισηγήσεις ήσαν εξαιρετικά τεκμηριωμένες και ενδιαφέρουσες και φώτισαν το αντικείμενο από διάφορες πλευρές. Η δομή της θεματολογίας όπως προγραμματίσθηκε ήταν εξελικτική: το γενικό πολιτισμικό και κοινωνικό πλαίσιο της εποχής του Παλαμά στην Πάτρα του 19ου αιώνα (Νίκος Μπακουνάκης) , ο δομημένος χώρος και η ιδιαίτερη φυσιογνωμία του πατρινού νεοκλασικισμού (Ευγενία Γατοπούλου), λειτούργησαν ως πλαίσιο για τα εξειδικευμένα θέματα που ακολούθησαν: οι βαθειές ρίζες και η δράση των Παλαμάδων στην Πάτρα (Χρ. Μούλιας), η Ματθίλδη Σεράο στο σπίτι που γεννήθηκε (Γερ. Ζώρας), το πρώτο ερωτικό ξύπνημα του πάντα ερωτευμένου Παλαμά (Παντελής Βουτουρής), το σύνδρομο των “χτυπημένων” και “λοξών” ως καταβολή και ως περσόνα στο έργο του και κυρίως στον Δωδεκάλογο του Γύφτου( Άννα Κατσιγιάννη), η Πάτρα στις γεμάτες λυρισμό αναμνήσεις του Παλαμά στα διηγήματα και την αλληλογραφία του (Θεοδόσης Πυλαρινός), τα παιδικά και εφηβικά ημερολόγια του, τα οποία αποπνέουν πόνο και πρώϊμη ωριμότητα (Πολυάνθη Τσίγκου), η Πάτρα μέσα από την μαγεία της ποίησής του (Μαρία Τσούτσουρα) και οι πατρινοί λόγιοι του Παλαμά (Μαρία Δημάκη – Ζώρα). Τις δύο συνεδρίες διεύθυναν μεθοδικά οι Καθηγητές κ. κ. Κατερίνα Κωστίου και ο Γ. Ανδρειωμένος. Την γενική σύνοψη έκανε ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Κασίνης.

    Κατά γενική ομολογία του πλήθους των ακροατών, που κατέκλυσε την Αίθουσα της Βιβλιοθήκης, το συνέδριο υπήρξε επαγωγικό, εξαιρετικά ενδιαφέρον και σπουδαία συμβολή στις παλαμικές σπουδές.

p1

p2

 

 

 

 

 

 

 

 


ΣΥΖΗΤΗΣΗ  ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ  ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Η διαδικασία είχε δύο μέρη: Στο πρώτο, ο συντονιστής Καθηγητής Κωνσταντίνος Κασίνης παρουσίασε τα δεδομένα της παλαμικής Φιλολογίας της τελευταίας τετραετίας (από το Γ΄ Διεθνές Συνέδριο Οκτώβριος 2013 έως σήμερα: βιβλία, συνέδρια, αφιερώματα, συναυλίες. Σε δεύτερο επίπεδο προανήγγειλε τις επικείμενες εκδόσεις και εκδηλώσεις σχετικά με το έργο του Παλαμά.

Σε δεύτερο μέρος παρουσίασαν οι συνομιλητές τις απόψεις τους για τις προτεραιότητες των ζητουμένων της παλαμικής φιλολογίας, οι οποίες συνοψίζονται στα ακόλουθα:

- Τακτική ενημέρωση των δεδομένων των Ιστοσελίδων του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά και της Στέγης Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς.

- Κατασκευή Ιστοτόπου με σταδιακή εισαγωγή των κειμένων του Παλαμά σε βάση δεδομένων, όπως θα προκύπτουν από την αρξάμενη έκδοση των Απάντων για λεξικολογικές, υφολογικές, πραγματολογικές και αισθητικές μελέτες σχετικά με το έργο του Παλαμά και την νεοελληνική λογοτεχνία και πολιτισμό γενικότερα.

- Εξωστρέφεια. Οργάνωση συνεδρίου με την πρόσκληση νέων ποιητών (30 -40 ετών)  για διερεύνηση και συζήτηση  του «διαλόγου» ή «μή διαλόγου» τους με το έργο του Παλαμά.

- Έξυπνοι τρόποι παρουσίασης του παλαμικού υλικού στην Εκπαίδευση (Δημοτική και Μέση).

- Επιστημονικά εξειδικευμένα συνέδρια για τον Παλαμά (Οι μείζονες επίγονοι, η Ποιητική, η Μετρική, κλπ.).

- Σύνταξη Επιστημονικής  Βιογραφίας του Ποιητή.

- Επίσπευση της ψηφιοποίησης του Αρχείου του Ιδρύματος Παλαμά και σταδιακή ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος.

Στην συζήτηση έλαβαν μέρος οι καθηγητές Γ. Ανδρειωμένος, Λάμπρος Βαρελάς, Παντελής Βουτουρής, Ευριπίδης Γαραντούδης, Άννα Κατσιγιάννη, Συντόνισε ο Κωνσταντίνος Κασίνης.

p3

p4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

p5

 

 

Tags